Jump to content

Our Partners
living the best life..

[Stiri IT] - Microsoft pariază pe laptopuri Windows cu procesoare ARM. De ce nu ar trebui să cumperi, încă


Razzwan
 Share

Recommended Posts

windows-arm-780x470.jpg.64801da3d7e42b81019807abade16a5b.jpg

Forțat de competiția oferită de Apple, Microsoft încurajează partenerii hardware să dezvolte cât mai multe laptopuri din categoria ‘ARM Inside’, în ideea că procesoarele non-Intel pot livra un nivel de performanță comparabil, din formatul unui laptop mai subțire mai ușor și mai ieftin decât până acum.

Problema ar fi că nici sistemul de operare Windows și nici ecosistemul său de aplicații nu au fost concepute pentru procesoare ARM, de aici apărând tot felul de probleme de compatibilitate și neajunsuri pe care Microsoft încearcă să le ascundă. Dar tu, din calitate de consumator, le vei descoperi oricum.

Ce-i drept, Microsoft a depus mult efort în dezvoltarea unor tehnologii de emulare x86, obținând și ceva rezultate în ce privește rularea aplicațiilor existente pentru platforma Windows. Dar nu fără probleme de compatibilitate și oricum, nu fără încetiniri de performanță complet indezirabile în cazul unui dispozitiv eminamente low-power. Dar ce să faci când Apple a luat inițiativa iar tu, Microsoft, trebuie să ajungi din urmă. Forțezi mai departe până ce iese cum trebuie, sau eșuezi lamentabil după modelul Windows Phone.

În timp ce lista completă de avantaje-dezavantaje va fi aflată abia mai târziu, iată ce știm acum despre următoarea generație de laptopuri Windows on ARM:

Diriverele pentru componente hardware, jocuri și aplicații vor funcționa numai dacă sunt proiectate pentru un computer bazat pe Windows 11 ARM. Din punct de vedere al configurației hardware nu e neapărat o problemă. Vorbim de laptopuri și dispozitive gata asamblate, fără mari opțiuni de upgrade. Dar ce faci dacă o anume aplicație sau joc PC nu funcționează cu driverul video în versiune ARM: ”pentru mai multe informații, consultați producătorul hardware sau organizația care a dezvoltat driverul”. Însă problemele pot merge mult mai departe decât jocurile, afectând inclusiv programe antivirus, software-ul  de imprimante și aplicații de virtualizare pe care te-ai putea baza în scop de serviciu.

Confirmând bariera la partea de software, Microsoft admite că anumite jocuri nu vor funcționa cu Windows 11 ARM: jocurile și aplicațiile care folosesc o versiune OpenGL mai mare de 3.3, sau dacă se bazează pe drivere „anti-cheat” care nu au fost create pentru PC-urile bazate pe Windows 11 ARM, nu vor funcționa pe dispozitive ARM. Din nou. Microsoft ne încurajează să verificăm cu furnizorii software dacă aplicația respectivă este compatibilă. Foarte încurajator.

Aplicațiile care personalizează experiența Windows nu sunt compatibile cu Windows 11 ARM. Și nu e vorba doar de aplicație care schimbă wallpaper-ul, sau schema de culori de pe Taskbar. Vorbim de aplicații care asistă introducere text (ex. aplicații pentru tastatură), tehnologii de asistență și aplicații de stocare cloud. Toate acestea ți-ar putea crea probleme dacă folosești laptopul în scop de serviciu.

Citind printre rânduri, am putea deduce că Intel a ridicat o serie de obstacole, la fel cum Apple face de neconceput părăsirea ecosistemului iOS/MacOS. Doar că fără a controla efectiv niciun aspect la partea de software. Pur și simplu, Intel este atât de mare iar software-ul pentru platforma x86 a fost dezvoltat timp de atâtea zeci de ani, încât nici o șansă să se schimbe ceva peste noapte. Iar acei „early-adopters” care se încumetă, vor avea în mod automat o experiență nesatisfăcătoare.

În mod ironic, Microsoft se conturează a fi cel mai mare adversar Intel

Motivat de nevoia de a face business, Microsoft optimizează de zor sistemul de operare Windows pentru a funcționa cât mai bine pe cipuri ARM. Iar pentru asta va folosi inclusiv propria infrastructură cloud, rulând extern aplicațiile care nu pot fi optimizate pentru a funcționa on-device în parametri rezonabili de performanță.

De altfel, Microsoft folosește deja această abordare pentru a permite utilizatorilor să folosească aplicații Windows pe iPhone, iPad și Mac.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...