Jump to content

Our Partners
living the best life..

[Stiri IT] - Snapdragon 8 Gen 4 ar putea include doar nuclee de performanță, la fel ca Dimensity 9300


Razzwan
 Share

Recommended Posts

Starke-Apple-A18-Konkurrenz-Erste-Details-zum-Snapdragon-8-Gen-4-mit-neuer-Chip-Architektur-enthuellt-633x470.jpg.6afd8917ccd20a2ee7294e7c14de29d8.jpg

Faptul că Mediatek a riscat lansând Dimensity 9300 pe un proces de fabricație din generația actuală, cu rezultate mai degrabă dezamăgitoare, nu înseamnă că renunțarea la configurația big.LITTLE cu nuclee optimizate pentru conservarea bateriei nu poate funcționa. De anul viitor și gigantul Qualcomm pare că va face același lucru cu chipset-ul Snapdragon 8 Gen 4.

Conceptul de procesoare ”all-big cores”, doar cu nuclee de performanță, nu este unul nou. De fapt, procesoarele AMD pentru PC încă folosesc acest tip de configurație, cu rezultate foarte bune. Problemele încep să apară abia atunci când intră în ecuație constrângeri serioase de temperatură și consum, procesoarele hibride care includ și nuclee optimizate pentru eficiență apărând mai întâi în configurația sistemelor laptop, iar apoi și pe desktop (ex. cele cu procesoare Intel). Pe smartphone-uri și tablete configurațiile CPU de tip big.LITTLE au fost până acum o necesitate, doar dispozitivele entry-level putând trece cu configurații CPU de tip simetric, atât timp cât toate nucleele sunt din categoria celor low-power/eficiență ridicată. Mediatek Dimensity 9300 reprezintă o excepție notabilă de la această regulă și din păcate testele de anduranță publicate până acum vin să arate exact de ce procesoarele doar cu nuclee de performanță nu merg folosite cu dispozitive smartphone.

Qualcomm a confirmat primele detalii despre Snapdragon 8 Gen 4 la evenimentul Snapdragon Summit din luna octombrie, dezvăluind că chipsetul său de top va folosi pentru prima dată nuclee personalizate de procesor Oryon. Între timp, alte zvonuri apărute pe rețeaua de socializare Weibo anunță că chipsetul poartă numele de cod Sun și este construit pe un proces TSMC de 3 nm. Dar cea mai importantă dezvăluire este că acesta va include un CPU octa-core cu două nuclee mari și șase nuclee medii, ambele cu același nume de cod: „Phoenix”. Dacă se confirmă, asta însemnă că Snapdragon 8 Gen 4 va avea doar nuclee de performanță, singurele optimizări pentru eficiență luând forma unor frecvente ușor reduse pe nucleele secundare.

Spre comparație, actualul chipset Snapdragon 8 Gen 3 vine cu un CPU în aranjament 1+5+2, cu un nucleu principal Cortex X4 atingând până la 3.30GHz în modul boost. Dacă primul are mai degrabă rolul de a accelera pornirea aplicațiilor de Android, grupul de 5 nuclee Cortex-A720 are scopul de a oferi un bun echilibru între eficiență și puterea de procesare. Trei dintre acestea ating frecvența de 3.20GHz, iar celelalte două sunt plafonate la 3.00GHz. Mai există și un grup cu 2 nuclee Cortex-A520 la 2.30GHz scopul acestuia fiind de a gestiona aplicațiile care rulează în fundal, irosind cât mai puțină energie cu putință.

Snapdragon-8-Gen-3-2-2-1145x630.thumb.jpg.27ad846835565c2957cb5487ad663d0d.jpg

Există o serie de motive teoretice pentru care Snapdragon 8 Gen 4 ar putea să nu aibă nuclee CPU mici. În primul rând, compania ar putea concluziona că nucleele medii personalizate sunt la fel de eficiente (dacă nu mai eficiente decât) orice nuclee mici pe care le-ar putea folosi. De asemenea, este posibil ca Qualcomm pur și simplu să nu aibă nuclee personalizate pregătite pentru Snapdragon 8 Gen 4. MediaTek susține că procesorul Dimensity 9300 oferă economii de energie de 10-15% atunci când rulează sarcini „tipice” și sarcini de lucru mai solicitante. Compania a mai susținut și că poate oferi până la 33% economii de energie la același nivel de performanță ca predecesorul Dimensity 9200.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...