Jump to content

Our Partners
living the best life..

[Stiri IT] - Marea Britanie este prima țară care autorizează folosirea ChatGPT pentru a emite decizii judecătorești


Razzwan
 Share

Recommended Posts

ChatGPT a obținut aprobarea pentru folosirea în justiție, cu scopul generării la foc automat a deciziilor judecătorești

chatgpt-780x470.jpg.935f628ed63dd4ec8302b8d54d587322.jpg

Ce poate fi mai rău? Să aștepți cu lunile pentru decizie judecătorească ce ar putea să fie oricum greșită, sau să aștepți câteva zile pentru decizie judecătorească generată cu ajutorul ChatGPT, analizând/citând alte cazuri similare judecate anterior.

Aparent alternativa prezentată de ChatGPT a fost suficient de tentantă încât să obțină aprobarea pentru folosirea în justiție, cu scopul generării la foc automat a deciziilor judecătorești cât mai stufos argumentate. Rămâne de văzut dacă și bine, sau măcar nu în contradicție totală cu rezultatul unei acțiuni judecătorești derulată până la capăt.

Judecătorii din Anglia și Țara Galilor au primit aprobare de a folosi AI pentru accelerarea anumitor aspecte ale muncii lor. În mod remarcabil, decizia vine după numeroase cazuri unde folosirea AI în sistemul juridic a dus la obținerea unor rezultate de foarte slabă calitate.

Biroul Judiciar din Regatul Unit, care supraveghează judecătorii, a emis marți îndrumări care prezintă modul în care inteligența artificială poate fi utilă pentru anumite sarcini. De asemenea, evidențiază domenii în care utilizarea AI nu este recomandată, iar participarea la procesul de deliberare în cadrul acțiunilor judecătorești nu se află printre excepțiile „de bun simț”. De asemenea, ghidul oficial afirmă că licența artificială poate ajuta la rezumarea unor cantități mari de text și la scrierea de prezentări, e-mailuri și decizia instanței cu privire la cazul analizat. Aparent, în contradicție totală cu afirmațiile inițiale, același ghid pare să avertizeze împotriva utilizării AI pentru cercetare și analiză juridică.

Iar exemple pentru folosirea dezastruoasă a inteligenței artificiale în cadrul acțiunilor judecătorești sunt destule. Un avocat a folosit ChatGPT pentru a scrie pe repede-înainte un dosar al instanței, care a ajuns să aibă trimiteri la nu mai puțin de șase cazuri false. Firma de avocatură pentru care lucra a fost amendată cu 5.000 de dolari după ce instanța nu a putut localiza cazurile citate. Într-un alt caz, o femeie a folosit inteligența artificială pentru a se reprezenta, în loc să angajeze un avocat. Ea a folosit un chatbot AI pentru a depune jurisprudența într-un recurs pentru o penalizare fiscală pe care a primit-o, a informat The Telegraph în decembrie. Rezultatul a fost pierderea recursului, după ce s-a descoperit că cele nouă cazuri pe care le-a citat ca parte a apărării sale au fost complet inventate, deși persoana în cauză nu cunoștea acest fapt.

„Chatbot-urile AI sunt acum folosite de justițiabili nereprezentați”, se arată în ghid. „Poate fi singura sursă de consiliere sau asistență pe care o primesc unii justițiabili. Justițiabilii rareori au abilitățile de a verifica în mod independent informațiile juridice furnizate de chatboții AI și este posibil să nu fie conștienți că sunt predispuși la erori.”

Altfel spus, dacă ajungi să fii judecat pentru o faptă penală la un tribunal din Marea Britanie, ai face bine să ai bani de plătit avocați. În caz contrar, riști să fii judecat cu ChatGPT, pedeapsa primită putând fi orice halucinație generată de AI la momentul respectiv.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...