Jump to content

Our Partners
living the best life..

[Stiri IT] Tot ce trebuie să știți despre: cazul uitat al inventatorului care ar fi putut schimba istoria pieței de energie


Shelby
 Share

Recommended Posts

George-Cove-700x383.png.d4d5751f2cd64cbe826f7533d8257b53.png

Energia solară este o alternativă la cea generată de combustibilii fosili, dar asta doar de recent. Sau, cel puțin, așa credem…

Cu toate acestea, dacă istoria ar fi stat altfel într-un anumit moment, poate că panourile solare după care aștept eu prin programul Casa Verde ar fi fost ceva uzual de pe vreme părinților sau a bunicilor. Și, mai mult decât atât, poate planeta ar fi fost mai curată!

Unul dintre argumentele aduse în apărarea combustibililor fosili este că aceștia au fost o necesitate istorică, deoarece nu exista un substitut viabil pentru mare parte din secolul al XX-lea. Argumentul afirmă că le datorăm combustibililor fosili o recunoștință, deoarece aceștia au impulsat dezvoltarea noastră. Dar ce-ar fi dacă v-aș povesti că exista o alternativă viabilă și că aceasta ar fi putut fi sabotată de interesele combustibililor fosili încă de la început?

Asta pentru că Google mi-a recomandat un artico despre o poveste intrigantă: cea a inventatorului canadian George Cove, unul dintre primii antreprenori în energie regenerabilă din lume. Cove a inventat panouri solare casnice care arătau uimitor de asemănătoare cu cele instalate astăzi în case – aveau chiar și o baterie rudimentară pentru a menține alimentarea când soarele nu strălucea. Cu toate acestea, nu era vorba despre anii 1970. Nici măcar despre anii 1950. A fost în 1905!

Ca să înțelegeți cât de departe e acel an, aflați că atunci apărea primul sindicat în România (cel al tâmplarilor), este dat în folosință Tramvaiul din Sibiu (care devine astfel al doilea oraș din Europa și al treilea din lume în care este utilizat tramvaiul electric), era finalizat Cazinoul din Constanța, războiul ruso-japonez era încă în desfășurare, Norvegia devine stat independent față de Suedia, Marele Ducat al Finlandei își recapătă autonomia, Parlamentul francez aprobă separarea strictă a bisericii de stat, Sinn Fein, mișcarea radicală pentru independența Irlandei se înființează și Nestle produce prima cafea instant, Nescafé.

Compania lui Cove, Sun Electric Generator Corporation, cu sediul în New York, avea o capitalizare de 5 milioane de dolari (echivalentul a aproximativ 160 de milioane de dolari în bani de astăzi). Până în 1909, ideea a captat atenția generală. Revista Modern Electric sublinia cum „oferă două zile de soare… [dispozitivul] va stoca suficientă energie electrică pentru a lumina o casă obișnuită timp de o săptămână.”

peaky-blinders-saison-6-le-showrunner-evoque-labsence-de-tommy.thumb.jpg.4833d53c80e654889f592944fd3714f1.jpg

[ x ] Those of you who are last will soon be first. And those of you who are oppressed will rise up. [ x ]

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Shelby locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...