Jump to content

Our Partners
living the best life..

[Mister] Venus din Milo: misterioasa capodoperă care a răsărit din dărâmături


z1nnyo
 Share

Recommended Posts

Frumusețea se găsește și în lucrurile stricate. Din solemnitatea marmurei albe, unul dintre cele mai bune exemple în acest sens este Venus de Milo: mitica sculptură grecească a unei femei semidezbrăcate, fără brațe.

Găsită în 1820 de un țăran de pe Melos, o insulă grecească din Marea Egee, Venus din Milo era făcută țăndări. Cu toate acestea, o campanie de explorare franceză a reușit să o reconstruiască din fragmente.

Au fost găsite chiar și piese care ar putea corespunde brațelor sale originale. Cu toate acestea, ele au fost eliminate deoarece nu au fost considerate originale.

Veche de cel puțin 2.000 de ani, piesa continuă să genereze dezbateri cu privire la personajul pe care îl reprezintă. Iată, însă, ce se știe cu siguranță despre Venus din Milo.

Unde a fost găsită Venus de Milo?

Venus de Milo este considerată una dintre cele mai reprezentative sculpturi ale perioadei elenistice din Grecia (323 î.e.n. – 31 e.n.). Această mișcare din istoria artei antice este celebrată pentru „naturalismul său fără precedent”, scrie My Modern MET, concentrându-se pe piatră și marmură ca principal mijloc de exprimare artistică.

Statuia a fost găsită pe o insulă grecească, de la care și-a moștenit numele. În cadrul unei campanii de explorare finanțate de coroana franceză, „marchizul de Rivière, pe atunci ambasador al Franței în Grecia, a achiziționat-o aproape imediat și i-a făcut-o cadou regelui Ludovic al XVIII-lea”, amintesc curatorii Muzeului Luvru din Paris. Astăzi, aceasta instituție este „reședința permanentă” a lui Venus din Milo.

Se presupune că statuia a fost sculptată de Alexandru din Antiohia, unul dintre cei mai faimoși sculptori elenistici, spre sfârșitul secolului al II-lea î.e.n.

În stilul caracteristic acestui curent, este aproape goală, având ca acoperământ o pânză care pare umedă și sugerează forma coapselor și a pubisului.

Se crede că sculptura a fost realizată din două blocuri de marmură, din care a rezultat o piesă de peste doi metri înălțime. Figura pozează în forma clasică de serpentinata, care plasează corpul în formă de „S”.

Cel mai probabil, în trecut era împodobită cu bijuterii și culori strălucitoare. Nimic din toate acestea nu se mai poate vedea azi. (Iată ce culori magnifice aveau, de fapt, statuile antice).

De ce Venus din Milo nu are brațe?

Din punct de vedere istoric, faptul că Venus de Milo nu are brațe a generat dezbateri cu privire la identitatea sa reală, mai ales pentru că zeitățile grecești sunt adesea identificate după obiectele pe care le au în mână.

„La momentul sosirii sale la Luvru, s-a luat în considerare restaurarea brațelor lipsă, dar ideea a fost în cele din urmă respinsă pentru a nu denatura opera”, se arată pe site-ul Muzeului Luvru.

Datorită formei sinuoase a corpului ei, există un consens general că sculptura a fost într-adevăr menită să o reprezinte pe Venus, zeița romană a dragostei și a frumuseții.

Cu toate acestea, s-a presupus, de asemenea, că este vorba despre Amphitrite, zeița mării, care avea o semnificație specială pe insula unde a fost găsită această operă de artă.

Pe la sfârșitul secolului al XIX-lea, când piesa a fost scoasă de pe insula grecească, s-a crezut că nasul, brațele și piciorul stâng aveau să fie restaurate.

Cu toate acestea, s-a convenit că era mai bine să fie lăsată așa cum a fost găsită, incompletă. În cele din urmă, iată că există frumusețe și în lucrurile stricate.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...