Jump to content

Our Partners
living the best life..

[Mister] Originile misterioase ale steagului american


z1nnyo
 Share

Recommended Posts

Când a izbucnit Revoluția Americană, în 1775, coloniștii nu erau încă uniți sub un singur steag. În schimb, au luptat în principal sub steaguri de unitate sau de regiment, potrivit lui Marc Leepson, autorul cărții „Drapelul: O biografie americană”.

Unul dintre steagurile vremii prezenta imaginea unui șarpe cu clopoței încolăcit cu sloganul „Nu mă călcați în picioare”, în timp ce un altul înfățișa un pin și cuvintele „Un apel către cer”.

Femei confecționând steaguri americane, 1917. Foto: Getty Images

În iunie 1775, cel de-al doilea Congres Continental, reunit la Philadelphia, a creat o forță de luptă colonială unită, cunoscută sub numele de Armata Continentală.

Unii istorici susțin că George Washington, comandantul armatei, a ordonat ca un steag numit Continental Colors să fie arborat în următoarea zi de Anul Nou, în timpul unui asediu asupra Bostonului ocupat de britanici.

Însă David Martucci, fostul președinte al Asociației Nord-Americane de Vexilologie, cel mai mare grup din lume dedicat studiului steagurilor, crede că Washington a arborat probabil în schimb un steag ce semăna mult cu cel britanic.

Washington și-a dat seama la scurt timp după aceea că probabil nu era o idee bună să arboreze un steag asemănător cu cel al inamicului.

Al doilea Congres Continental era ocupat cu redactarea unei constituții cunoscute sub numele de Articolele Confederației și cu căutarea unei alianțe cu Franța și cu aprovizionarea efortului de război.

Dar, la 14 iunie 1777, și-a făcut timp pentru a adopta o rezoluție care prevedea ca „steagul Statelor Unite să fie format din 13 dungi, alternativ roșii și albe” și ca „uniunea să fie formată din 13 stele, albe pe un câmp albastru, reprezentând o nouă constelație”.

Până astăzi, nimeni nu a descoperit cine a proiectat steagul sau de ce au fost alese acea combinație de culori și acel model special.

Deși legenda susține că Betsy Ross a confecționat primul steag american în 1776, după ce Washington i-a cerut să facă acest lucru, sursele primare care susțin această afirmație sunt puține.

Până la izbucnirea Războiului Civil din 1861, când steagul american a devenit brusc un simbol popular în Nord, era aproape de neconceput ca oamenii să arboreze steagul SUA.

Războiul Civil a fost începutul a ceea ce unii numesc azi „cultul steagului”, sentimentul aproape religios pe care mulți americani îl au pentru roșu, alb și albastru.

În 1870, legenda lui Betsy Ross a luat amploare când nepotul ei a ținut o conferință de presă în care a prezentat posibilul ei rol în cusutul primului steag, iar primele legi de protecție a steagurilor au apărut nu după mult timp.

Apoi, în 1885, Bernard Cigrand, un profesor din Wisconsin, a inițiat ideea unei zile naționale a steagului.

În 1912, președintele William Howard Taft (care deține recordul de a fi fost „cel mai gras președinte american”) a semnat un ordin care, pentru prima dată, a clarificat cum ar trebui să arate steagul.

Până atunci, unele steaguri aveau proporții ciudate sau chiar aveau stele cu șase sau opt vârfuri.

Patru ani mai târziu, președintele Woodrow Wilson a emis o proclamație prin care stabilea în mod oficial o Zi a Drapelului, la 14 iunie, la aniversarea Rezoluției privind steagul din 1777.

Link to comment
Share on other sites

  • z1nnyo locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...