Jump to content

Our Partners
living the best life..

[Mister] Să fie aceasta explicația misteriosului fenomen déjà vu?


z1nnyo
 Share

Recommended Posts

Ai avut vreodată sentimentul ciudat că ai mai experimentat cândva exact aceeași situație, chiar dacă știi că așa ceva este imposibil? Câteodată, poate părea chiar că retrăiești o secvență de evenimente care s-au întâmplat deja. Acest fenomen, cunoscut sub numele de déjà vu, i-a nedumerit pe filosofi, neurologi, și scriitori de-a lungul secolelor.

Abia de pe la sfârșitul anilor 1800 au început să apară teorii cu privire la ceea ce ar putea cauza déjà vu, care în franceză înseamnă „deja văzut”.

 

S-a speculat că fenomenul este dat de o disfuncție a minții sau poate de un tip de problemă a creierului. A fost considerat și o sincopă temporară în funcționarea altfel normală a memoriei umane. Cu toate acestea, subiectul nu a ajuns pe tărâmul științei decât destul de recent.

Senzația de déjà vu – Mecanismul de formare

La începutul acestui mileniu, un om de știință pe nume Alan Brown a decis să efectueze o revizuirea a tot ceea ce cercetătorii scriseseră despre déjà vu până în acel moment.

déjà vu Foto: Pinterest

Multe dintre explicațiile avansate în literatura de specialitate aveau o „aromă” de paranormal, având legătură cu supranaturalul – lucruri precum viețile anterioare sau abilități psihice anormale.

Dar Brown a găsit și studii care au chestionat oameni obișnuiți despre experiențele lor de déjà vu. Din toate aceste lucrări, a reușit să culeagă câteva constatări de bază despre ce este un déjà vu.

De exemplu, a stabilit că aproximativ două treimi dintre oameni experimentează déjà vu la un moment dat în viața lor. El a determinat că cel mai frecvent declanșator al déjà vu-ului este o scenă sau un loc, iar următorul cel mai frecvent declanșator este o conversație.

De asemenea, a observat indicii de-a lungul a aproximativ 100 de ani de literatură medicală despre o posibilă asociere a senzației de déjà vu cu unele tipuri de activitate convulsivă în creier.

 

Rezumatul lui Brown a adus subiectul déjà vu-ului în sfera științei mai generale, deoarece a apărut atât într-o revistă științifică pe care specialiștii care studiază cogniția tind să o citească, cât și într-o carte destinată oamenilor de știință.

Lucrarea sa a servit drept catalizator pentru oamenii de știință care au conceput experimente pentru a investiga deja vu.

Testarea fenomenului în laboratorul de psihologie

Pornind de la lucrarea lui Brown, echipa de cercetarea lui Anne Cleary, profesor de psihologie cognitivă la Colorado State University, a început să efectueze experimente menite să testeze ipotezele despre posibilele mecanisme ale déjà vu-ului.

Astfel, au investigat o ipoteză veche de aproape un secol care sugera că déjà vu-ul se poate întâmpla atunci când există o asemănare spațială între o scenă actuală și o scenă nerecunoscută în memorie. Psihologii au numit această variantă „ipoteza familiarității Gestalt”.

 

De exemplu, imaginează-ți că treci pe lângă centrul de asistență medicală dintr-o unitate spitalicească în drum spre un prieten bolnav. Deși nu ai mai fost niciodată în acest spital, ești lovit de sentimentul că l-ai mai vizitat.

Cauza care stă la baza acestei experiențe de déjà vu ar putea fi faptul că amenajarea scenei, inclusiv amplasarea mobilierului și obiectele din spațiu, au aceeași dispunere ca într-o altă scenă pe care ai experimentat-o în trecut.

Poate că modul în care este amplasat cabinetul – mobilierul, obiectele de pe tejghea, holurile – este același cu modul în care a fost aranjat un set de mese de bun venit în raport cu mobilierul dintr-un hol de la intrarea la un eveniment școlar la care ai participat cu un an înainte.

Potrivit ipotezei familiarității Gestalt, dacă acea situație anterioară cu o amenajare similară cu cea actuală nu vă vine în minte, s-ar putea să rămâi doar cu un sentiment puternic de familiaritate.

 

Pentru a investiga această idee în laborator, echipa lui Cleary a folosit realitatea virtuală pentru a plasa oamenii în cadrul unor scene. În acest fel, a putut manipula mediile în care se aflau oamenii – unele scene împărțeau aceeași dispunere spațială, în timp ce în rest erau distincte.

Așa cum a prezis Cleary, déjà vu a fost mai probabil să se întâmple atunci când oamenii se aflau într-o scenă în care dispunere spațială a elementelor imita o scenă anterioară pe care au vizionat-o, dar pe care nu și-o aminteau.

Această cercetare sugerează că un factor care contribuie la senzația de familiaritate poate fi asemănarea spațială a unei scene noi cu una din memorie care nu reușește să fie „vizionată” în mod conștient în minte în acel moment.

 

Acestea nu înseamnă, însă, că asemănarea spațială este singura cauză a déjà vu-ului. Foarte probabil, mulți factori pot contribui la ceea ce face ca o scenă sau o situație să pară familiară.

În prezent sunt în curs de desfășurare mai multe experimente pentru a investiga alți factori posibili care intră în joc în acest fenomen misterios.

Ca să știi mai mult, citește „Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)”

manipularea-de-la-0-la-1_compressed.jpg

Iată o colecție de cărți care te ajută să înveți cum să îi manipulezi pe ceilalți prin discurs, cum să refuzi elegant, cum să aplanezi conflicte și multe alte trucuri atât de necesare.

1. Arta manipulării

„Cartea aceasta este despre un soi special de persuasiune care are o perioadă de incubație de numai câteva secunde și poate dezarma instantaneu până și cea mai pătrunzătoare minte. Este centura neagră la controlul minții. Nu doar că întoarce roata, o dinamitează cu totul.”

2. Cuvinte care schimba minți

„Bazată pe ani de munca și studiu cu oameni și organizații, cartea este plină de aplicații practice, din lumea reală, pentru profesioniștii al căror succes depinde de prezicerea și influențarea comportamentului. Acesta este primul pas în marele salt spre comunicare.”

3. Arta conversației – Tongue Fu!

„Scopul discipolilor Kung Fu, arta chineză a autoapărării, este acela de a ieși cu fața curată din atacurile împotrivă integrității corporale. Sam Horn, orator profesionist și consultant pentru nenumărate companii, te inițiază însă în tainele «Artei Conversației Fu», menită să te scoată nevătămat, pe plan psihic, dintr-o situație neplăcută, spinoasă, prin alegerea atitudinilor și mai ales a «cuvintelor» potrivite. Arta Conversației – Tongue Fu! devine astfel un veritabil manual al artelor marțiale mentale ale autoapărării. ”

4. Arta negocierii. Tehnicile negociatorului sef FBI

„Viață e un sir de negocieri: fie că încerci să primești o mărire de salariu, să cumperi o mașină sau o casă, renegociezi o chirie sau ai o discuție cu partenerul de viață, aceasta carte iți oferă un avantaj competitiv în orice situație.

Arta negocierii prezintă detaliat strategiile de negociere care l-au ajutat pe Chris Voss, negociatorul șef FBI, să salveze vieți în situații extreme – de la confruntări între cele mai temute clanuri din Haiti, până la jafuri armate petrecute în inima orașului New York, toate încheiate cu succes datorită tehnicilor aplicate de acesta. Negociator de talie mondială, Voss îți arată cum să aplici aceste metode în viața de zi cu zi, la locul de muncă, în relația cu partenerul și în orice alt domeniu important pentru tine.”

5. Cum să devii o persoană cu influență

„În fiecare zi intram în contact cu o mulțime de oameni: rude, prieteni, colegi, cunoștințe întâmplătoare. Tot ceea ce facem sau spunem îi influențează într-o forma sau alta pe toți cei din jurul nostru. Dar oare ce impact avem asupra lor? Daca dorință ta este să ai succes sau să ai un efect pozitiv asupra lumii cu care vii în contact, ar trebui să devii o persoană cu influență.

Fără influență nu exista succes. Nu are importanță care îți sunt țelurile în viață sau ce vrei să realizezi, o poți face rapid, mai eficient, iar contribuția ta poate fi de mai lungă durată daca înveți să devii o persoană cu influență. Influenta se dezvolta în etape. Aceasta carte este un ghid al dezvoltării abilitații personale de a avea un impact pozitiv asupra vieților celor din jur, dar și asupra unor oameni pe care, poate, nu-i vei cunoaște niciodată.”

„Manipularea de la zero la unu (pachet 5 cărți)” se găsește cu reducere pe Bookzone.
Link to comment
Share on other sites

  • z1nnyo locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...