Jump to content

Our Partners
living the best life..

[Mister] Misterul masacrului familiei neolitice


z1nnyo
 Share

Recommended Posts

În 2011, o echipă de arheologi polonezi a făcut o descoperire macabră în orașul Koszyce: un grup de 15 schelete îngropate împreună, alcătuit din femei, copii și adolescenți, fiecare cu semne evidente de lovituri puternice la nivelul craniului.

Acești oameni aparțineau așa-numitei Culturi a amforelor globulare (3400-2088 î.e.n.), numită astfel după tipul de vase ceramice care o caracteriza.

Reprezentare a dispunerii trupurilor victimelor în mormântul comun. Foto: Proceedings of the National Academy of Sciences

Acum, la mai bine de un deceniu de la descoperire, studiile ADN ale osemintelor au arătat că toate femeile, cu excepția uneia, erau rude apropiate, astfel încât arheologii sunt aproape siguri că au dat peste locul unei crime colective – uciderea membrilor aceleiași familii.

În încercarea de a face lumină asupra unei crime care a avut loc în urmă cu aproximativ 5.000 de ani, arheologii au publicat un articol cu concluziile studiului lor în revista Proceedings of the National Academy of Sciences.

Hannes Schroeder, de la Universitatea din Copenhaga, conduce echipa de cercetare și în lucrare oferă detalii despre ceea ce crede că s-a întâmplat la Koszyce într-un moment în care avea loc tranziția de la Neoliticul târziu la Epoca Bronzului.

Corpurile au fost aranjate într-un mod unic: mamele au fost așezate lângă copiii lor, iar frații au fost plasați unul lângă altul. Cea mai în vârstă femeie a fost așezată lângă copiii ei, în vârstă de 5 și 15 ani, o altă femeie în vârstă de 30 de ani a fost așezată lângă ai ei: o adolescentă și un băiat de 5 ani, iar patru frați au fost așezați unul lângă altul.

„Cei care au organizat înmormântarea îi cunoșteau bine pe morți”, conchide Morten Allentorf, coautor al studiului.

Lângă cadavre, ale căror cranii prezintă urme de leziuni deosebit de grave, au fost așezate obiecte de valoare, ceea ce indică un respect pentru cei decedați.

Nu există alte răni sau urme de membre fracturate, ceea ce înseamnă că nu a existat nicio luptă, ci că acești oameni au fost executați.

Dintre toți, doar o femeie adultă nu are nicio legătură cu ceilalți indivizi, deși zace lângă un tânăr, probabil partenerul ei. Acest lucru ar putea indica faptul că femeia provenea dintr-un alt clan.

Absența bărbaților adulți în rândul victimelor i-a determinat pe cercetători să creadă că este posibil ca aceștia să nu se fi aflat în așezare atunci când a avut loc atacul; poate că erau la vânătoare, luau contact cu alte grupuri sau chiar au fugit.

Când s-au întors, și-au îngropat rudele în acest aranjament și au pus lângă ele obiecte care le-au însoțit în călătoria lor spre Viața de Apoi.

Studiile ADN au ajutat la stabilirea gradelor de rudenie și a modului în care victimelor au fost ucise, dar „cine le-a luat viața?” și „de ce?” sunt întrebări care vor rămâne fără răspuns…

Link to comment
Share on other sites

  • z1nnyo locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...