Jump to content

Our Partners
living the best life..

[Mister] Cine este omul misterios din spatele Bitcoin?


z1nnyo
 Share

Recommended Posts

Detaliile tehnice ale modului în care funcționează Bitcoin sunt destul de dificil de explicat, dar, foarte pe scurt, arată cam așa: o monedă electronică descentralizată (sau „criptomonedă”) care poate fi transferată online de la un utilizator la altul în mod anonim și fără mijlocirea băncilor sau a cardurilor de credit.

În prezent, există circa 2.8 miliarde de dolari în moneda Bitcoin în circulație. Deși întreaga idee sună foarte bine și progresist, există îngrijorări legate de faptul că această tehnologie ar putea fi folosită pentru a transfera fonduri în scopuri ilegale, inclusiv pentru terorism și comerțul cu droguri.

Cine-este-omul-misterios-din-spatele-Bit Foto: Pinterest

În iunie 2013, Agenția de combatere a traficului de droguri din Statele Unite a confiscat 11.02 Bitcoin (pe atunci, aproximativ echivalentul a 814 dolari) de la un bărbat care îl folosea pentru a încerca să cumpere narcotice.

 

În plus, există temeri că întreaga schemă ar putea fi o înșelătorie a creatorului său, care s-a prezentat doar sub pseudonim. Conceptul Bitcoin a fost anunțat în 2008 într-o lucrare semnată de un anume Satoshi Nakamoto. Un an mai târziu, erau emise monedele Bitcoin.

Cea mai intrigantă parte a situației Bitcoin este identitatea fondatorului său. Nakamoto pretindea că era un bărbat de 37 de ani care trăia în Japonia, dar nu există niciun motiv pentru a crede această variantă.

Mai plauzibil este că fondatorul Bitcoin este, de fapt, o entitate/organizație misterioasă care își spune Satoshi Nakamoto. Nakamoto nu a ieșit niciodată în față și există nenumărate speculații cu privire la identitatea sa reală și la agenda obscură din spatele Bitcoin.

Numele „Satoshi Nakamoto” este în mod clar un pseudonim; în japoneză, „Satoshi” înseamnă „înțelept”, „Naka” înseamnă „înăuntru” sau „relație”, iar „moto” înseamnă „originea” sau „fundația” (un fel de „înțeleptul de la baza lucrurilor” sau „înțeleptul care stă la originea Bitcoin”).

 

Comunicările lui Satoshi au fost în limba engleză, dar se știe că a folosit atât ortografii britanice, cât și americane, ceea ce îi face pe unii să creadă că în spatele schemei se află, de fapt, un grup de persoane.

Există multe teorii privind identitatea lui Satoshi Nakamoto. Printre posibilități se numără Gavin Andresen (programator principal al proiectului Bitcoin), o echipă de dezvoltare de la Trinity College din Dublin și matematicianul japonez Shinichi Mochizuki, printre alții.

cine-este-omul-misterios-bitcoin_700x365 Foto: Wikimedia

Există, de asemenea, o teorie a conspirației conform căreia Nakamoto ar putea fi numele de cod al unui complot conceput de un grup necunoscut pentru a putea lua sub control economia mondială.

Ultimele mesaje ale presupusului programator japonez datează din 2010, când se pare că Nakamoto i-a predat frâiele Bitcoin lui Andresen. Satoshi Nakamoto a dispărut și de atunci nu s-a mai auzit nimic de el.

Ca să știi mai mult, citește „Cartea banilor”

cartea-banilor_compressed.jpg

În „Cartea banilor”, Kabir Sehgal dă la o parte presupunerile obișnuite despre avere și ne conduce într-o căutare globală, spre o înțelegere mai profundă a relației dintre bani și omenire. Mai mult decât o simplă istorie a monedei, cartea sondează originile conceptuale și evoluția banilor, analizându-i prin prisma lentilelor unor discipline variate – biologie, psihologie, antropologie și teologie.

Cartea ne vorbește astfel despre originea banilor, diferitele moduri de utilizare ale acestora, felul în care s-au schimbat ei de-a lungul timpului, formele lor viitoare, motivele pentru care atârnă atât de greu în viața noastră și, în cele din urmă, despre modul în care ar trebui folosiți.

În final, „Cartea banilor” nu este doar o prezentare plină de informații despre conceptul de bani, ci și o analiză fascinantă și amuzantă a naturii omenirii și a mecanismelor minții.

Link to comment
Share on other sites

  • z1nnyo locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...