Jump to content

Our Partners
living the best life..

(Istorie) De ce ridică atâtea probleme morale conflictul din Gaza? Pozițiile celor două părți, explicate


Shelby
 Share

Recommended Posts

4ac63b5350ffac9876f87994bb671b006-1063x560-00-86.thumb.jpg.0c120fe03987cacb97ef1bceca9db8aa.jpg

Conflictul din Gaza, în care armata israeliană încă își evaluează strategia privind o eventuală intevenție la sol, ridică probleme morale ca niciun alt diferend armat. În fapt, implicațiile morale - și, implicit, de conștiință - sunt atât de mari, încât testează serios însăși ideea de obiectivitate. Prin urmare, cum poți fi obiectiv în privința acestui conflict? Singurul mod posibil este cel de a prezenta faptele.

Iar acest lucru nu are cum să pornească decât de la punctul de origine, T0 al acestui conflict - preluarea celei mai mari părți a teritoriului palestinian de către israelieni în 1947-48. "Preluare", în acest caz, fiind un cuvânt ușor de contestat, în funcție de educația și opțiunea politică a fiecăruia.

El poate fi înlocuit ușor însă cu oricare altul, faptele istorice rămân aceleași.
Așadar, orice comentarii pe marginea acestui conflict nu au altă variantă decât să se întoarcă, mereu și mereu, asupra acestui moment. Cu atât mai mult cu cât israelienii, la momentul respectiv, au deportat cu forța numeroși de palestinieni pentru a-i grupa în anumite zone din țară, printre care și viitoarea fâșie Gaza. După unele surse, în jur de în jur de 750.000, după altele spre un milion.

Desigur, există o tendință firească de a minimaliza faptele petrecute atunci, cu atât mai mult cu cât vorbim despre zeci de ani scurși între timp. Așadar, atacul asupra satului Deir Yassin, a reprezentat o acțiune combinată a două grupări paramilitare. Una dintre acestea - Irgun, comandată de viitorul prim-ministru israelian, Menachem Begin.

În cadrul acestui atac, petrecut în 1948, trupele de asalt au pătruns prin surprindere în sat și au atacat casă cu casă, lichidând toată populația satului.

De ce este important acest moment? O spune însuși Menachem Begin în cartea sa "The Revolt: The Story of the Irgun": Fără "victoria" (ghilimelele apațin Wikipedia, n.r.) de la Deir Yassin n-ar fi putut exista un stat numit Israel.

Important de subliniat, este dovedit istoric faptul că Deir Yassin este doar unul dintre cazurile de astfel de preluări în forță a unor sate sau localități locuite de arabi.
Pentru conformitate, iată alte câteva cazuri: al-Husayniyya (1948), Al Majdal (1948), Salama (1948), Bayt Jibrin (1948), astăzi kibbutzul Beit Guvrin, Isdud (1948), astăzi Ashdod, iar exemplele pot continua până la un număr cuprins între 4 și 600 de astfel de sate și localități unde, încă o dată, faptele arată că israelienii fie au masacrat, fie au strămutat populația palestiniană.

peaky-blinders-saison-6-le-showrunner-evoque-labsence-de-tommy.thumb.jpg.4833d53c80e654889f592944fd3714f1.jpg

[ x ] Those of you who are last will soon be first. And those of you who are oppressed will rise up. [ x ]

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Shelby locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...