Jump to content

Our Partners
living the best life..

(Turism) Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia. Istorie, legende și cele mai frumoase locuri de vizitat în împrejurimi


Shelby
 Share

Recommended Posts

62403946.thumb.jpg.079cce0313fbf676ca1a95f8c15be81a.jpg

Cu siguranță ai auzit de Cetatea Alba Carolina. Fortăreața se află în orașul medieval Alba Iulia și a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea pentru a apăra Imperiul Habsburgic de Imperiul Otoman.

Cetatea are statutul legal de monument istoric și trecutul ei este impresionant. Are bastioane de tip Vauban și se află pe Dealul Citadelei.

Cetatea Alba Carolina – istorie

Cetatea de la Alba Iulia are o suprafață de peste 70 de hectare și este cea mai mare din România. Ea este în picioare de mai bine de 300 de ani. Istoria ei este impresionantă și se întinde de-a lungul a două milenii. Trei fortificații au fost construite în trei epoci diferite, iar fiecare cetate a înglobat-o pe cea veche: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.

Ultima a fost construită la începutul secolului al XVIII-lea și avea rol de fortificație strategică de apărare a Imperiului Habsburgic.

Înaintea ei a fost Castrul Roman al Legiunii a XII-a Gemina (106 e.n) și Cetatea Medieval Bălgrad (secolele XVI-XVII).

Primul proiect al fortificației Alba Carolina a fost făcut de arhitectul italian Giovanni Morando Visconti. El a murit de ciumă, însă a condus prima fază a lucrărilor.

Piatra de temelie a Cetății a fost pusă în 4 noiembrie 1715. Se crede că anul în care s-au finalizat lucrările a fost 1738, deși au existat lucrări și în anii următori.

Deși sistemul de apărare proiectat inițial avea patru linii de fortificații și una mai îndepărtată pe Dealul Furcilor, construcția finală a Cetății a avut doar trei linii de fortificații.

Deși proiectul îi aparține arhitectului italian, din punct de vedere tehnic, se pare că cel care a inspirat proiectul a fost mareșalul principe Eugeniu de Savoia.

El a introdus sistemele de fortificații elaborate de Vauban în Franța în Imperiul Habsburgic.

Planul originar al cetății a fost trimis la Viena și prințul Eugeniu de Savoia l-a aprobat. Terenul de 140 de hectare necesar a fost eliberat dărmând vechiul oraș medieval. El a fost mutat în partea de est a cetății.

Construcția a fost realizată în timpul împăratului Carol al VI-lea.

Zidurile din cărămidă erau prevăzute ca să ricoșeze ghiulelele metalice.

Dar proiectul inițial nu s-a realizat în întregime, pentru că banii au fost folosiți ulterior pentru a construi fortificații mai aproape de granița cu otomanii, de aceea Cetatea are doar trei linii de apărare, în loc de patru.

peaky-blinders-saison-6-le-showrunner-evoque-labsence-de-tommy.thumb.jpg.4833d53c80e654889f592944fd3714f1.jpg

[ x ] Those of you who are last will soon be first. And those of you who are oppressed will rise up. [ x ]

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Shelby locked this topic
Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...